Na današnji dan, 28.11.1820. godine, rođen je Friedrich Engels

Danas slavimo 200. obljetnicu rođenja jednog od najutjecajnijih revolucionarnih mislilaca, Friedrich Engelsa. Iako je i sam veliki teoretičar i revolucionarni aktivist, Engels je velik dio tog vremena proveo u sjeni Karla Marxa, svog doživotnog prijatelja i suradnika.

Iako je rođen u bogatoj obitelji, njegov klasni karakter nije obilježio njegov životni put kao borca za siromašne i potlačene. Još kao tinejdžer mogao je vidjeti užasne uvjete koje su podnosili radnici u industrijskoj pokrajini Rheinland u Njemačkoj, gdje je odrastao. Potkraj 1984. godine dobiva posao u očevoj firmi u Manchesteru, Engleskoj i uvjeti rada kojima je tamo posvjedočio su ga šokirali i trajno ga usmjerili u njegovom budućem političkom radu.

Zbog njegovih djela poput Anti-Dühring, Socijalizam: Utopijski i Znanstveni, Podrijetlo Obitelji, Privatnog Vlasništva i Države, i drugih definitivno zaslužuje svoje mjesto kao jedan od najutjecajnijih i najbitnijih revolucionara. Engels i Marx su u svojim analizama predvidjeli akumulaciju kapitala u što manje ruku tako da nas i ne treba čuditi činjenica da je tijekom ove pandemije, kada se radnička klasa još više osiromašuje, bogatstvo milijardera poraslo je za 27,5%. Dvjesto godina nakon njegovog rođenja, usred pandemije, ekonomske krize i nadolazeće klimatske katastrofe, Engelsova doživotna predanost radničkoj revoluciji trebala bi poslužiti kao nadahnuće svima koji zahtijevaju bolji svijet.