Na današnji dan, 20.11.1910. godine, počela je Meksička revolucija

Danas je 110. godišnjica Meksičke revolucije, borbe koju su vodili seljaci i kojom je okončana 35-godišnja diktatura Porfirija Diaza.

Svakog 20. studenog Meksiko obilježava početak meksičke revolucije. Prije ruske revolucije 1917. godine, meksički izrabljeni seljaci naoružali su se protiv represivnih vlastelina i meksičkog diktatora Porfirija Diaza. Dvojica najistaknutijih vođa revolucije bili su Emiliano Zapata i Francisco ‘Pancho’ Villa koji su zajedno ujedinili tisuće nepismenih seljaka, muškaraca i žena, tražeći kraj nepravedne raspodjele zemlje u zemlji.

1914. godine, s preko 50 000 vojnika, revolucionarne snage koje su vodili Zapata i Villa zauzele su Mexico City. Tada su se oba čelnika složila da će se borba nastaviti sve dok se ne postigne agrarna reforma i da nitko od njih neće zauzeti predsjedničko mjesto. Na jugu, pod konceptom “Zemlja i sloboda”, Zapatine snage uspjele su protjerati vlasnike zemljišta i dopustile seljacima da kolektivno kontroliraju zemlju i lokalnu upravu uz stvarno sudjelovanje i demokraciju.

I Zapata i Villa bili su izdajnički zarobljeni i ubijeni 1919., odnosno 1923. godine. Iako se revolucija pokazala neuspješnom za dugoročne promjene, poslužila je kao nadahnuće za Latinsku Ameriku i svijet.