Na današnji dan, 14.10.1983. godine, u puču je svrgnut Maurice Bishop, revolucionarni socijalistički premijer Grenade

Danas je 37. godišnjica puča koji je svrgnuo Mauricea Bishopa, revolucionarnog socijalističkog premijera Grenade, kojeg je Ronald Reagan vidio kao prijetnju, jer nije bio samo socijalist, već je bio crnac, govorio je engleski te je mogao nadahnuti trideset milijuna Amerikanaca crnaca.

Zbog socijalnih programa grenadinske vlade i bliskosti s oslobodilačkim pokretima Kube i Nikaragve, američka vlada je prepoznala potencijal crnačke revolucije engleskog govornog područja u Americi. Puč protiv Biskupa i njegovo kasnije pogubljenje bili su izgovor SAD-u da napadnu zemlju 25. listopada 1983. godine, okončavši četverogodišnji socijalistički eksperiment na malom karipskom otoku.

Maurice Bishop organizirao je beskrvni puč protiv američkog režima Erica Garyja u ožujku 1979. Poznat po svojoj karizmi, briljantnim komunikacijskim vještinama i sposobnosti povezivanja s narodom, Bishop je vodio Narodnu revolucionarnu vladu Grenade u nizu politika kojima je favorizirati siromašne mase.

Njegova je vlada uvela besplatno javno zdravstvo, omogućila je ljudima programe školovanja koji su nepismenost smanjili s 35% na 5%, a nezaposlenost smanjili s 50% na 14%. Radnička i ženska prava bila su srž politike zajedno s borbom protiv rasizma, apartheida i imperijalizma.

14. listopada 1983. Bishopa je svrgnuo Bernard Coard, što je navodno izazvalo prosvjede koji su doveli do ulice 1/3 stanovništva Grenade. 19. biskupa, članove njegovog kabineta i neke pristalice mučio je i pogubio streljački vod.

Tekst je preuzet i preveden s Redfish Facebook Stranice:
https://www.facebook.com/Redfishstream/posts/1084171175360046