Na današnji dan, 1. prosinca 1886. godine, rođen je revolucionarni general Zhu De

Na današnji dan, 1. prosinca 1886. godine, rođen je revolucionarni general Zhu De. Zhu De rođen je u siromašnoj seljačkoj obitelji. Priliku za obrazovanje stekao je od strica, što mu je omogućilo da se pridruži novoformiranoj vojsci. Već 1910. godine kao student je bio uključen u revolucionarnu organizaciju protiv monarhije. Oduševljeno se pridružio revoluciji 1911. godine, kada je formirana republika.

U to se vrijeme pridružio i KMT-u, njegova vojna karijera bila je prilično uspješna, 1917. godine, samo 6 godina nakon mature, postao je general.

Dvadesetih godina 20. stoljeća počeo se naginjati komunističkoj partiji, međutim tadašnji tajnik Chen Duxiu odbio je njegovo članstvo misleći da previše podsjeća na ratnog gospodara.

Prava prilika da se pridruži komunističkoj partiji bila je tijekom studija u Njemačkoj. Zhou Enlai pomogao mu je da ga uvede u organizaciju. Nakon odlaska iz Njemačke otišao je u Sovjetski Savez kako bi stekao daljnje vojno obrazovanje i proučavao marksistički lenjinizam.

On je kao zapovjednik korpusa organizirao ustanak u Nanchangu, Zhu je ujedinio svoje snage sa snagama Mao Zedonga 1928. godine da bi formirao 4. Crvenu armiju te je bio presudan za razvoj Maoove političko-vojne strategije dugotrajnog narodnog rata.

Tekst je napisala drugarica Zhexuan Hu, te je preveden od strane redakcije Mladih Socijalista.

非常感谢胡哲煊!