75. obljetnica osnivanja Svjetske federacije demokratske omladine (WFDY)

10. studenog 1945., nakon završetka Drugog svjetskog rata, tisuće mladih iz desetaka zemalja okupilo se u Londonu zabrinuti zbog nacifašizma i imperijalističkih ratova. Žudjeli su za svijetom mira i socijalne pravde.

Svjetska federacija demokratske omladine osnovana je toga dana i od tada je bila temelj političkom i ideološkom razvoju mladih, u radu međunarodne solidarnosti s mladima i narodima svijeta i podržavajući borbu protiv imperijalizma.

WFDY je bio zaslužan za stvaranje jednog od najvažnijih međunarodnih kulturnih, političkih, narodnih i antiimperijalističkih događaja, Svjetskog festivala mladih i studenata.

Danas se više od 150 organizacija mladih bori za iste ciljeve koji su ujedinili te mlade ljude u Londonu prije 75 godina. I dalje se suočavamo s ofenzivima imperijalizma. Nastavljamo graditi međunarodnu solidarnost među mladima svijeta. Nastavljamo raditi na trajnom miru. Nastavljamo se boriti za svijet o kojem su sanjale i za koje su se borile tolike generacije mladih.

Mladi socijalisti ponosno ističu svoje članstvo u Svjetskoj federaciji demokratske omladine, autentičnom frontu omladinskih organizacija jer samo ujedinjeni u borbi protiv imperijalizma možemo graditi pravedniji svijet.

Živjela Svjetska federacija demokratske omladine!!!
✊✊✊