Više od 250 milijuna radnika i seljaka u Indiji sudjelovalo u štrajku koji se održao 26. studenog!

Unatoč policijskoj represiji i pandemiji COVID-19, radnici i poljoprivrednici i njihovi saveznici širom Indije sudjelovali su u panindijskoj štrajku protiv nedavnih neoliberalnih reformi koje je progurala vlada Narendre Modi

U četvrtak, 26. studenog, Indija je bila svjedokom najvećeg organiziranog štrajka u povijesti čovječanstva. Preko 250 milijuna radnika i poljoprivrednika, zajedno sa svojim saveznicima među studentima, feministicama i grupama civilnog društva sudjelovalo je u štrajku diljem zemlje. Štrajk se poklapa s danom ustava Indije, kojim se obilježava usvajanje ustava 1949. godine, a dolazi u pozadini neviđenog napada na prava radnika i zaštitu poljoprivrednika od strane desničarske vlade premijera Narendre Modija.

Prosvjed poljoprivrednika u državama oko Delhija nastavljen je kasno u noć u četvrtak i rano u petak. Tisuće poljoprivrednika probijali su blokadu za blokadom i marširaju prema gradu. Policija je više puta koristila vodene topove, ali nije uspjela slomiti njihov duh. Očekuje se da će u petak stići do granica Delhija.

Štrajk je organizirala koalicija radničkih i poljoprivredničkih pokreta, s 10 nacionalnih trgovinskih konfederacija i krovnom skupinom, All India Kisan Sangharsh [Farmers ‘Struggle] (Koordinacijski odbor) (AIKSCC), koja se sastoji od preko 200 poljoprivrednih skupina širom Indije. . Grupe za ženska prava, sindikati studenata i razne organizacije civilnog društva također su sudjelovale u štrajku. Štrajk je također dobio podršku stranaka ljevice i nekoliko oporbenih skupina.

Neki od ključnih zahtjeva sadržanih u povelji od 12 točaka koju su iznijeli organizatori uključuju povlačenje niza zakona koje je nedavno usvojila vlada Modi, ukidajući ključne mjere zaštite cijena radne snage i poljoprivrednih gospodarstava, povrat u nedavne politike dezinvestiranja u glavnim vladinim vlasništvima poduzeća, provedba postojećih programa socijalne skrbi za ruralne radnike i širenje politika socijalne skrbi kako bi se pomoglo masama pogođenim ekonomskim posljedicama pandemije COVID-19.

Tisuće poljoprivrednika, zajedno s članovima sindikalnih grupa i drugih pokreta, iz cijele Indije, također su vodili skup do glavnog grada Delhija. Skup je naišao na žestoku represiju policije u Delhiju koja je iskoristila blokadu, palice i vodene topove kako bi zaustavila marš. Na kraju je blokada probijena

U sličnom obračunu s vlastima, radničke i poljoprivredničke skupine dovele su do zaustavljanja glavne gradske gradove poput Kolkate i Mumbaija, a sjedala su bila organizirana na ključnim prometnim rutama. Industrijski i rudarski pojas širom Istočne i Srednje Indije također je svjedočio virtualnom zaustavljanju.

Organizatori su izjavili da je štrajk nastavak budućih borbi u zemlji. „Radnici i seljaci neće mirovati dok se ne ponište katastrofalne i remetilačke politike vlade BJP. Štrajk danas samo je početak. Slijediti će mnogo intenzivnije borbe ”, rekao je Tapan Sen, glavni tajnik Centra indijskih sindikata (CITU), jedne od sindikalnih konfederacija koje sudjeluju u štrajku.

Štrajk dolazi u trenutku kada je ekonomski pad pandemije COVID-19 gurnuo Indiju u pravu recesiju, pogoršavajući postojeće nejednakosti i zabrinutost. Indijski bruto domaći proizvod (BDP) smanjio se za rekordnih 23,9%, dok je nezaposlenost porasla na neviđenih 27%.

Usred takve svestrane krize, desničarska vlada predvođena strankom Bharatiya Janata provela je nove izmjene zakona o radu i uvela poljoprivredne račune koji su preokrenuli glavni povijesni napredak postignut u pravima radnika i zaštiti farmi.