Pobjeda MAS – IPSP na izborima u Boliviji!

Luis Arce iz MAS (Pokret ka socijalizmu) pobijedio je prema izlaznim anketama na jučerašnjim bolivijskim predsjedničkim izborima sa 52,4.% glasova.

Nakon što je bolivijskim narodom 11 mjeseci vladao režim uspostavljen vojnim pučem kojeg podržavaju SAD, Bolivijci slave obnovu demokracije i povratak antiimperijalističke ljevice na vlast radi izgradnje boljeg i pravednijeg društva. Za samoprozvanu „Predsjednicu“ Jeanine Áñez i privremenu Vladu ovi izborni rezultati predstavljaju veliki poraz.

Mali podsjetnik: Ova proimperijalistička ekipa došla je na vlast uz pomoć vojske i policije nakon što nikako nisu mogli prihvatiti izborne rezultate u listopadu 2019. nakon čega je Evo Morales pod prijetnjama protjeran iz zemlje. Višestruko oprobani recept za destabilizaciju zemalja Latinske Amerike jučerašnjim se izborima, nadajmo se, pokazao neuspješnim, jer je većina bolivijskog naroda prepoznala namjere imperijalističkih razbojnika i njihovih vjernih slugu u zemlji kojima je cilj poništavanje svih progresivnih reformi koje je 2006. započela vlada Eva Moralesa. Među njima se ističu socijalni programi za siromašne i za domorodačku većinu, vanjska i ekonomska antiimperijalistička politika, naročito državna kontrola nad prirodnim resursima zemlje ( npr. rudnici litija). Čini se da su katastrofalni planovi pučista osujećeni, jer im je bolivijski narod na biralištima pokazao „crveni karton“, i to iako je režim pokušao zastrašivanjem, represijom i prijetnjama od strane vojske prestrašiti i time onemogućiti domorodačkom stanovništvu da glasa kako bi održali svoju poziciju.

Pobjeda Luisa Arcea i „Pokreta ka socijalizmu“ kao i podrška naroda je neupitna. Nejasna je još pozicija bivšeg Predsjednika Eva Moralesa koji se nalazi u egzilu u Argentini. Unatoč želji većine bolivijskog naroda da se Morales vrati i to, kako fizički, tako i politički, ostaje činjenica da su u međuvremenu pučisti iskoristili period svoje vlasti da bi protiv Moralesa podigli razne optužnice.

Nadajmo se da će bolivijski narod zajedno sa Luisom Arceom i „Pokretom ka socijalizmu“ uspjeti uništiti i protjerati proimperijalističke bandite i nastaviti s izgradnjom pravednijeg društva u Boliviji!

¡El Pueblo Unido Jamás Será Vencido! ✊🏽